Kullanabileceğiniz Firefox Eklentileri...
1 sayfadaki 1 sayfası
Kullanabileceğiniz Firefox Eklentileri...
Geleceğin işletim sistemleri olarak görülen internet tarayıcıları internet üzerindeki aktivitelerimizde en önemli rolü üstleniyor. Peki internet tarayıcıları ne derecede etkili kullanıyoruz? Sadece belirli işlemleri yaparak mı kullanıyoruz yoksa işlevselliklerini arttırmak için belirli yardımcıları da işin içine katıyor muyuz?
Internet Explorer 8‘in herkes tarafından beğenilmesi ve Opera‘nın başlattığı akımı takip eden eklentileri yavaş yavaş kendine entegre eden bir internet tarayıcıya doğru ilerleyen Microsoft’un gezgini hala en büyük pazar payına sahip browser olarak rakiplerine göz dağı veriyor. Ancak yeniliklere yeni yeni kapısını açan Internet Explorer’ın daha yemesi gereken bir fırın ekmek var. Nedeni de Mozilla organizasyonunun dev tarayıcısı Mozilla Firefox‘un pazar payını içerisine kattığı yenilikler ile sürekli arttırması. En yenilikçi internet tarayıcı olarak Opera’yı gösterebiliriz ancak yine de Firefox sahip olduğu tanıtım olanakları ve insanları cezbeden ücretsiz ve açık kaynak kodlamalı olduğunu belirten tanıtımları ile Opera’nın pazar payını bir hayli katlamış durumda. Bunun en önemli sebeplerinden birisi de nasıl Internet Explorer Windows işletim sistemlerinde standart olarak geliyorsa, Mozilla Firefox’un da hepsinde olmasa bile birçok Linux işletim sisteminde varsayılan internet tarayıcısı olarak gelmesidir.
Sürekli kendini geliştiren ve açıklarını sürekli gerçekleştirdiği güncellemeler ile kapatan yapısı ile pazar payını arttıran Mozilla Firefox, sahip olduğu eklenti marketi ile de hiç kuşkusuz internet tarayıcısından en yüksek verimliliği almak isteyen kullanıcılar tarafından tercih edilen bir yazılım.
Siz de Mozilla Firefox’unuzu daha gelişmiş özellikler ile donatmak ve en yüksek performansı yazılımınızdan elde etmek istiyorsanız aşağıdaki eklentileri kullanabilir ve internet tecrübenizi geliştirebilirsiniz.
Mozilla Firefox‘u indirmek için buraya tıklayın.
Öncelikle günlük internet dolaşımınızda kullanabileceğiniz eklentiler:
1- Google Toolbar: Her internet tarayıcısında olması gereken bu eklenti ile Google hesabınızı kontrol altında tutabilir, bu araç çubuğu ile google sayfasına gitmeden aramalar yapabilir, beğendiğiniz sayfaları favori sayfalarınıza ekleyebilir, bulunduğunuz sayfalardaki arama terimlerini vurgulayabilir ve hatta bulunduğunuz sayfanın Google PageRank üzerindeki değerini bile ölçebilirsiniz.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş Google Toolbar‘ı indirmek için buraya tıklayın.
2- Firefox AI Roboform Toolbar: En kolay kullanım olanaklarına sahip şifre yöneticilerinden birisi olan Roboform’un Firefox internet tarayıcısı için yayınladığı bu araç çubuğu ile hesabınız bulunan siteleri bir defa şifrelerini girerek Roboform programına kaydedebilir ve bir dahaki ziyaretinizde şifrenizi ve hesap adınızı sizin yerinize Roboform’un doldurmasını sağlayabilirsiniz. Birçok farklı şifreyi birçok farklı sitede kullandığımız için bu şifreleri sürekli hatırlamak yerine Roboform gibi profesyonel çözümler ile bir merkezi şifreyi aklımızda tutabilir ve diğer şifreleri bilgisayar hafızasında tamamen güvenli bir şekilde tutabilirizi.
Önemli! Firefox AI Roboform Toolbar’ı kullanabilmeniz için Roboform programının bilgisayarınızda yüklü olması gerekmektedir.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş AI Roboform Toolbar‘ı indirmek için buraya tıklayın.
3- Read It Later: Bu eklenti ile yer imlerinize kaydetmeye gerek görmediğiniz ancak yine de daha sonra okumak istediğiniz sayfaları işaretleyerek daha sonra bu sayfalara geri dönebilirsiniz. Daha sonra okumak istediğiniz sayfaları aklınızda tutmak yerine Read It Later’a kaydedin, daha sonra o size hatırlatsın.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş Read It Later‘ı indirmek için buraya tıklayın.
4- FoxyTunes: Bu eklenti ile başka bir müzik oynatıcı program kullanmadan, müzik arşivinizi internet tarayıcınız üzerinden yönetebilirsiniz. Müzik oynatıcılarınızı entegre edebileceğiniz bu eklenti, internet tarayıcınızdan ayrılmadan istediğiniz şarkıları çalmanıza olanak tanıyor. Ayrıca bir site üzerinde çalınabilecek bir şarkı bulduğunda Yahoo’nun geliştirmiş olduğu oynatıcı ile bu şarkıyı çalabilir.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş FoxyTunes‘u indirmek için buraya tıklayın.
5- Video DownloadHelper: İnternet üzerinden video izlemek ve bu videoları daha sonra tekrar tekrar izlemek istiyorsanız kullanabileceğiniz bu eklenti, internet üzerinden yayın yapan birçok video sitesi ile uyumlu çalışmakta ve bu sitelerdeki videoları bilgisayarınıza indirme olanağını size sunmakta. Video izlemek en büyük eğlenceniz ise Video DownloadHelper ile internet üzerindeki videoları bilgisayarınıza kolayca kaydedebilirsiniz.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş Video DownloadHelper‘ı indirmek için buraya tıklayın.
6- Adblock Plus: İnternet sitelerindeki reklamları görmekten sıkıldıysanız, Adblock Plus eklentisi ile artık bu reklamları tamamen görünmez kılabilirsiniz. Belirli reklam servislerinin reklamlarını engelleyebilen Adblock Plus ile internet sitelerini daha sade ve reklamsız bir şekilde kullanabilirsiniz.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş Adblock Plus‘ı indirmek için buraya tıklayın.
7- FlashGot: Dosya indirme yöneticisi programlarınız ile entegre bir şekilde kullanabileceğiniz bu eklenti sayesinde indirmek istediğiniz dosyaları kopyalayıp dosya indirme yöneticinize yapıştırmaktansa, size sunduğu indirme seçenekleri ile dosyaları indirebilirsiniz.
Önemli! FlashGot eklentisini entegre bir şekilde kullanabileceğiniz dosya indirme yöneticileri listesine buradan bakabilirsiniz. Ancak FlashGet programını öneririz.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş FlashGot‘ı indirmek için buraya tıklayın.
8- Download Statusbar: Bu eklenti ile Mozilla Firefox internet tarayıcısı üzerinden bir dosya indirme işlemi sırasında açılan ve Firefox’un kendi indirme yöneticisi olan sayfayı iptal edebilir ve sayfadan çıkmadan tarayıcınızın alt bölümünde indirme işleminizi görüntüleyebilirsiniz.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş Download Statusbar‘ı indirmek için buraya tıklayın.
9- GBookMarks: Birden fazla bilgisayar kullanıyorsanız bir tarayıcınıza kaydettiğiniz yer imlerini, diğer bilgisayarınızdaki internet tarayıcınızda görüntülemeniz için adresleri teker teker kopyalamanız gerekmektedir. Ancak GBookMarks eklentisi, Google hesabınız üzerine kaydettiği yer imlerini Google hesabınızı açtığınız her GBookMarks eklentisi kurulu Firefox internet tarayıcısına otomatik olarak alır ve gittiğiniz her yerde daha önceden başka bir bilgisayarda kaydettiğiniz yer imlerini açmanıza olanak tanır.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş GBookMarks‘ı indirmek için buraya tıklayın.
10- Ctrl-Tab: Bu eklenti ile Firefox’ta açık bulunan sekmeler üzerinde klavye tuşlarınız ile geçişler yapabilirsiniz. Ctrl + Tab tuşlarına basarak geçişleri zaten bu eklentiye gereksinim duymadan yapabiliyordunuz zaten ancak bu eklenti ile görsel olarak da güzel görünen geçişler yapabilirsiniz. Ayrıca açık olan sekmelerin tamamını tek bir sayfa üzerinde görüntüleyebilir ve istediğiniz sekmeye direkt olarak gidebilirsiniz. Birden fazla sekme kullanarak internet tarayıcısı kullanan kullanıcılar için geliştirilmiş olan bu eklenti ile hangi sayfada olduğunuzu bulana kadar harcayacağınız zamanı kurtarabilirsiniz.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş Ctrl-Tab‘ı indirmek için buraya tıklayın.
Genel kullanım için Firefox’unuza ekleyebileceğiniz bu uygulamalar ile standart internet deneyiminizi daha da kolaylaştırabilirsiniz.
Yukarıdaki eklentilerin dışında daha profesyonel amaçlar için de kullanabileceğiniz gelişmiş Firefox eklentileri de mevcutur.
1- Screengrab!: Bu eklenti ile tarayıcınız üzerindeki bir sayfanın istediğiniz bir bölümünü veya tamamını ekran görüntüsü olarak bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş Screengrab!‘ı indirmek için buraya tıklayın.
2- Greasemonkey: Bu eklenti ile her türlü sitenin kendi tarayıcınız üzerinde görünecek farklı bir CSS’sini oluşturabilirsiniz. Sitelerin sürekli aynı temalarını görmekten sıkıldıysanız ve her kullanıcının görüntülediği aynı site temalarından farklı temaları görmek istiyorsanız Greasemonkey eklentisini kurabilir ve diğer kullanıcılar tarafından hazırlanmış farklı site temalarını yükleyebilir ve o siteleri herkesin gördüğünden daha farklı bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.
Önemli! Greasemonkey ile hazırlanan popüler sitelerin temalarına göz atmak için buraya tıklayın.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş Greasemonkey‘i indirmek için buraya tıklayın.
3- Gspace: Google Mail hesabınızda sahip olduğunuz ücretsiz depolama alanını daha efektif olarak kullanabilmeniz için hazırlanmış bu eklenti ile Gmail hesabınızı girin ve bu hesabınızda depolamak istediğiniz dosyaları sadece bu eklenti üzerinden internete yedekleyin.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş Gspace‘i indirmek için buraya tıklayın.
4- FireFTP: Bu eklenti ile hiçbir FTP programına ihtiyaç duymadan sadece bir eklenti ile sunucunuza aktarmak istediğiniz dosyaları aktarabilirsiniz. Veya sunucunuza bağlanmanız gerektiğinde kullanabileceğiniz bu eklenti ile FTP programlarına ihtiyacınız kalmayacak.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş FireFTP‘yi indirmek için buraya tıklayın.
5- Firebug: Özellikle web-tasarım ve kodlama işlemleri ile uğraşan Firefox kullanıcıları için geliştirilmiş olan bu eklenti sayesinde, dilediğiniz internet sayfasındaki HTML, CSS ve JavaScript formlarını eşzamanlı olarak düzenleme imkanı bulacaksınız. Bu eklenti ile tasarladığınız sitelerdeki hataları deneme yanılma yöntemi ile tarayıcı üzerinden düzeltebilecek ve sonradan kodlarınızda bu değişiklikleri yapabileceksiniz.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş Firebug‘ı indirmek için buraya tıklayın.
Profesyonel internet kullanıcıları için geliştirilmiş yukarıdaki 5 eklentinin yanında kullanabileceğiniz deneysel bir eklenti daha mevcut. Ubiquity adı verilen bu eklenti ile neler yapabileceğiniz daha önce Tiport‘ta belirtilmişti. Henüz yeni geliştirilen bir eklenti olan Ubiquity ile ilgili yazıya ulaşmak için buraya tıklayın.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş Ubiquity‘yi indirmek için buraya tıklayın.
Önemli! Yukarıda verilen 16 farklı Firefox eklentisinden başka, TAMindir sitemiz içerisinde bulunan diğer Firefox eklentilerine ulaşmak için bu adrese tıklayabilirsiniz. Ayrıca Mozilla’nın Firefox eklenti merkezi olarak yayın yapan Addons sitesine ulaşmak için de buraya tıklayabilirsiniz.
Mozilla Firefox internet tarayıcısını kullanmak için yukarıda da belirtilen 16 farklı neden mevcut. Tabiki sadece yukarıdaki nedenler ile sınırlı değil ancak kullanım kolaylığı en büyük kullanım nedenlerinden birisidir.
Yakın zamanda Google tarafından yayınlanan Google Chrome internet tarayıcısı da yeni sürümlerinde eklenti desteği sunmak için yoğun bir çalışma gerçekleştiriyor. İnternet tarayıcıları piyasasına en hızlı internet tarayıcısı olarak giren Google Chrome bu üstünlüğünü kısa bir süre koruduktan sonra Apple’ın geliştirdiği Safari‘ye geçildi. Yeni yayınlanacak olan Apple Safari, beta versiyonunda verdiği başarılı performans sonuçlarında en hızlı internet tarayıcısı olarak kendine yer edinecek gibi görünüyor. Ancak en çok kişiselleştirilebilir internet tarayıcısı alanında eğer Safari, Chrome veya Internet Explorer eklenti seçeneklerini geliştirmezlerse Mozilla Firefox’a yenik düşmekten kurtulamayacaklardır.
Geleceğin işletim sistemleri olarak görülen internet tarayıcıları kişiselleştirilebilir yapıları sayesinde bu öngörüyü desteklemeye devam edeceklerdir. Şu an için en çok kişiselleştirilebilir internet tarayıcısı olarak ise Mozilla Firefox ön plana çıkmaktadır.
Internet Explorer 8‘in herkes tarafından beğenilmesi ve Opera‘nın başlattığı akımı takip eden eklentileri yavaş yavaş kendine entegre eden bir internet tarayıcıya doğru ilerleyen Microsoft’un gezgini hala en büyük pazar payına sahip browser olarak rakiplerine göz dağı veriyor. Ancak yeniliklere yeni yeni kapısını açan Internet Explorer’ın daha yemesi gereken bir fırın ekmek var. Nedeni de Mozilla organizasyonunun dev tarayıcısı Mozilla Firefox‘un pazar payını içerisine kattığı yenilikler ile sürekli arttırması. En yenilikçi internet tarayıcı olarak Opera’yı gösterebiliriz ancak yine de Firefox sahip olduğu tanıtım olanakları ve insanları cezbeden ücretsiz ve açık kaynak kodlamalı olduğunu belirten tanıtımları ile Opera’nın pazar payını bir hayli katlamış durumda. Bunun en önemli sebeplerinden birisi de nasıl Internet Explorer Windows işletim sistemlerinde standart olarak geliyorsa, Mozilla Firefox’un da hepsinde olmasa bile birçok Linux işletim sisteminde varsayılan internet tarayıcısı olarak gelmesidir.
Sürekli kendini geliştiren ve açıklarını sürekli gerçekleştirdiği güncellemeler ile kapatan yapısı ile pazar payını arttıran Mozilla Firefox, sahip olduğu eklenti marketi ile de hiç kuşkusuz internet tarayıcısından en yüksek verimliliği almak isteyen kullanıcılar tarafından tercih edilen bir yazılım.
Siz de Mozilla Firefox’unuzu daha gelişmiş özellikler ile donatmak ve en yüksek performansı yazılımınızdan elde etmek istiyorsanız aşağıdaki eklentileri kullanabilir ve internet tecrübenizi geliştirebilirsiniz.
Mozilla Firefox‘u indirmek için buraya tıklayın.
Öncelikle günlük internet dolaşımınızda kullanabileceğiniz eklentiler:
1- Google Toolbar: Her internet tarayıcısında olması gereken bu eklenti ile Google hesabınızı kontrol altında tutabilir, bu araç çubuğu ile google sayfasına gitmeden aramalar yapabilir, beğendiğiniz sayfaları favori sayfalarınıza ekleyebilir, bulunduğunuz sayfalardaki arama terimlerini vurgulayabilir ve hatta bulunduğunuz sayfanın Google PageRank üzerindeki değerini bile ölçebilirsiniz.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş Google Toolbar‘ı indirmek için buraya tıklayın.
2- Firefox AI Roboform Toolbar: En kolay kullanım olanaklarına sahip şifre yöneticilerinden birisi olan Roboform’un Firefox internet tarayıcısı için yayınladığı bu araç çubuğu ile hesabınız bulunan siteleri bir defa şifrelerini girerek Roboform programına kaydedebilir ve bir dahaki ziyaretinizde şifrenizi ve hesap adınızı sizin yerinize Roboform’un doldurmasını sağlayabilirsiniz. Birçok farklı şifreyi birçok farklı sitede kullandığımız için bu şifreleri sürekli hatırlamak yerine Roboform gibi profesyonel çözümler ile bir merkezi şifreyi aklımızda tutabilir ve diğer şifreleri bilgisayar hafızasında tamamen güvenli bir şekilde tutabilirizi.
Önemli! Firefox AI Roboform Toolbar’ı kullanabilmeniz için Roboform programının bilgisayarınızda yüklü olması gerekmektedir.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş AI Roboform Toolbar‘ı indirmek için buraya tıklayın.
3- Read It Later: Bu eklenti ile yer imlerinize kaydetmeye gerek görmediğiniz ancak yine de daha sonra okumak istediğiniz sayfaları işaretleyerek daha sonra bu sayfalara geri dönebilirsiniz. Daha sonra okumak istediğiniz sayfaları aklınızda tutmak yerine Read It Later’a kaydedin, daha sonra o size hatırlatsın.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş Read It Later‘ı indirmek için buraya tıklayın.
4- FoxyTunes: Bu eklenti ile başka bir müzik oynatıcı program kullanmadan, müzik arşivinizi internet tarayıcınız üzerinden yönetebilirsiniz. Müzik oynatıcılarınızı entegre edebileceğiniz bu eklenti, internet tarayıcınızdan ayrılmadan istediğiniz şarkıları çalmanıza olanak tanıyor. Ayrıca bir site üzerinde çalınabilecek bir şarkı bulduğunda Yahoo’nun geliştirmiş olduğu oynatıcı ile bu şarkıyı çalabilir.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş FoxyTunes‘u indirmek için buraya tıklayın.
5- Video DownloadHelper: İnternet üzerinden video izlemek ve bu videoları daha sonra tekrar tekrar izlemek istiyorsanız kullanabileceğiniz bu eklenti, internet üzerinden yayın yapan birçok video sitesi ile uyumlu çalışmakta ve bu sitelerdeki videoları bilgisayarınıza indirme olanağını size sunmakta. Video izlemek en büyük eğlenceniz ise Video DownloadHelper ile internet üzerindeki videoları bilgisayarınıza kolayca kaydedebilirsiniz.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş Video DownloadHelper‘ı indirmek için buraya tıklayın.
6- Adblock Plus: İnternet sitelerindeki reklamları görmekten sıkıldıysanız, Adblock Plus eklentisi ile artık bu reklamları tamamen görünmez kılabilirsiniz. Belirli reklam servislerinin reklamlarını engelleyebilen Adblock Plus ile internet sitelerini daha sade ve reklamsız bir şekilde kullanabilirsiniz.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş Adblock Plus‘ı indirmek için buraya tıklayın.
7- FlashGot: Dosya indirme yöneticisi programlarınız ile entegre bir şekilde kullanabileceğiniz bu eklenti sayesinde indirmek istediğiniz dosyaları kopyalayıp dosya indirme yöneticinize yapıştırmaktansa, size sunduğu indirme seçenekleri ile dosyaları indirebilirsiniz.
Önemli! FlashGot eklentisini entegre bir şekilde kullanabileceğiniz dosya indirme yöneticileri listesine buradan bakabilirsiniz. Ancak FlashGet programını öneririz.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş FlashGot‘ı indirmek için buraya tıklayın.
8- Download Statusbar: Bu eklenti ile Mozilla Firefox internet tarayıcısı üzerinden bir dosya indirme işlemi sırasında açılan ve Firefox’un kendi indirme yöneticisi olan sayfayı iptal edebilir ve sayfadan çıkmadan tarayıcınızın alt bölümünde indirme işleminizi görüntüleyebilirsiniz.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş Download Statusbar‘ı indirmek için buraya tıklayın.
9- GBookMarks: Birden fazla bilgisayar kullanıyorsanız bir tarayıcınıza kaydettiğiniz yer imlerini, diğer bilgisayarınızdaki internet tarayıcınızda görüntülemeniz için adresleri teker teker kopyalamanız gerekmektedir. Ancak GBookMarks eklentisi, Google hesabınız üzerine kaydettiği yer imlerini Google hesabınızı açtığınız her GBookMarks eklentisi kurulu Firefox internet tarayıcısına otomatik olarak alır ve gittiğiniz her yerde daha önceden başka bir bilgisayarda kaydettiğiniz yer imlerini açmanıza olanak tanır.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş GBookMarks‘ı indirmek için buraya tıklayın.
10- Ctrl-Tab: Bu eklenti ile Firefox’ta açık bulunan sekmeler üzerinde klavye tuşlarınız ile geçişler yapabilirsiniz. Ctrl + Tab tuşlarına basarak geçişleri zaten bu eklentiye gereksinim duymadan yapabiliyordunuz zaten ancak bu eklenti ile görsel olarak da güzel görünen geçişler yapabilirsiniz. Ayrıca açık olan sekmelerin tamamını tek bir sayfa üzerinde görüntüleyebilir ve istediğiniz sekmeye direkt olarak gidebilirsiniz. Birden fazla sekme kullanarak internet tarayıcısı kullanan kullanıcılar için geliştirilmiş olan bu eklenti ile hangi sayfada olduğunuzu bulana kadar harcayacağınız zamanı kurtarabilirsiniz.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş Ctrl-Tab‘ı indirmek için buraya tıklayın.
Genel kullanım için Firefox’unuza ekleyebileceğiniz bu uygulamalar ile standart internet deneyiminizi daha da kolaylaştırabilirsiniz.
Yukarıdaki eklentilerin dışında daha profesyonel amaçlar için de kullanabileceğiniz gelişmiş Firefox eklentileri de mevcutur.
1- Screengrab!: Bu eklenti ile tarayıcınız üzerindeki bir sayfanın istediğiniz bir bölümünü veya tamamını ekran görüntüsü olarak bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş Screengrab!‘ı indirmek için buraya tıklayın.
2- Greasemonkey: Bu eklenti ile her türlü sitenin kendi tarayıcınız üzerinde görünecek farklı bir CSS’sini oluşturabilirsiniz. Sitelerin sürekli aynı temalarını görmekten sıkıldıysanız ve her kullanıcının görüntülediği aynı site temalarından farklı temaları görmek istiyorsanız Greasemonkey eklentisini kurabilir ve diğer kullanıcılar tarafından hazırlanmış farklı site temalarını yükleyebilir ve o siteleri herkesin gördüğünden daha farklı bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.
Önemli! Greasemonkey ile hazırlanan popüler sitelerin temalarına göz atmak için buraya tıklayın.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş Greasemonkey‘i indirmek için buraya tıklayın.
3- Gspace: Google Mail hesabınızda sahip olduğunuz ücretsiz depolama alanını daha efektif olarak kullanabilmeniz için hazırlanmış bu eklenti ile Gmail hesabınızı girin ve bu hesabınızda depolamak istediğiniz dosyaları sadece bu eklenti üzerinden internete yedekleyin.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş Gspace‘i indirmek için buraya tıklayın.
4- FireFTP: Bu eklenti ile hiçbir FTP programına ihtiyaç duymadan sadece bir eklenti ile sunucunuza aktarmak istediğiniz dosyaları aktarabilirsiniz. Veya sunucunuza bağlanmanız gerektiğinde kullanabileceğiniz bu eklenti ile FTP programlarına ihtiyacınız kalmayacak.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş FireFTP‘yi indirmek için buraya tıklayın.
5- Firebug: Özellikle web-tasarım ve kodlama işlemleri ile uğraşan Firefox kullanıcıları için geliştirilmiş olan bu eklenti sayesinde, dilediğiniz internet sayfasındaki HTML, CSS ve JavaScript formlarını eşzamanlı olarak düzenleme imkanı bulacaksınız. Bu eklenti ile tasarladığınız sitelerdeki hataları deneme yanılma yöntemi ile tarayıcı üzerinden düzeltebilecek ve sonradan kodlarınızda bu değişiklikleri yapabileceksiniz.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş Firebug‘ı indirmek için buraya tıklayın.
Profesyonel internet kullanıcıları için geliştirilmiş yukarıdaki 5 eklentinin yanında kullanabileceğiniz deneysel bir eklenti daha mevcut. Ubiquity adı verilen bu eklenti ile neler yapabileceğiniz daha önce Tiport‘ta belirtilmişti. Henüz yeni geliştirilen bir eklenti olan Ubiquity ile ilgili yazıya ulaşmak için buraya tıklayın.
Mozilla Firefox için geliştirilmiş Ubiquity‘yi indirmek için buraya tıklayın.
Önemli! Yukarıda verilen 16 farklı Firefox eklentisinden başka, TAMindir sitemiz içerisinde bulunan diğer Firefox eklentilerine ulaşmak için bu adrese tıklayabilirsiniz. Ayrıca Mozilla’nın Firefox eklenti merkezi olarak yayın yapan Addons sitesine ulaşmak için de buraya tıklayabilirsiniz.
Mozilla Firefox internet tarayıcısını kullanmak için yukarıda da belirtilen 16 farklı neden mevcut. Tabiki sadece yukarıdaki nedenler ile sınırlı değil ancak kullanım kolaylığı en büyük kullanım nedenlerinden birisidir.
Yakın zamanda Google tarafından yayınlanan Google Chrome internet tarayıcısı da yeni sürümlerinde eklenti desteği sunmak için yoğun bir çalışma gerçekleştiriyor. İnternet tarayıcıları piyasasına en hızlı internet tarayıcısı olarak giren Google Chrome bu üstünlüğünü kısa bir süre koruduktan sonra Apple’ın geliştirdiği Safari‘ye geçildi. Yeni yayınlanacak olan Apple Safari, beta versiyonunda verdiği başarılı performans sonuçlarında en hızlı internet tarayıcısı olarak kendine yer edinecek gibi görünüyor. Ancak en çok kişiselleştirilebilir internet tarayıcısı alanında eğer Safari, Chrome veya Internet Explorer eklenti seçeneklerini geliştirmezlerse Mozilla Firefox’a yenik düşmekten kurtulamayacaklardır.
Geleceğin işletim sistemleri olarak görülen internet tarayıcıları kişiselleştirilebilir yapıları sayesinde bu öngörüyü desteklemeye devam edeceklerdir. Şu an için en çok kişiselleştirilebilir internet tarayıcısı olarak ise Mozilla Firefox ön plana çıkmaktadır.
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz